Este in firea omului sa faca din tantar armasar, sa nu inteleaga ce i se spune dar sa sustina ca a inteles sau sa ia de buna orice informatie lansata de un necunoscut pe internet. Si asa, au luat nastere zeci de povesti legate de viata romanilor in Germania. Sa clasificam o parte dintre cele mai cunoscute. Iata top 5 legende din Germania:

 

  1. Daca te muti in Germania ti se transforma pensia romaneasca in pensie germana

Asta este o poveste care s-ar dori a fi adevarata de orice roman care doreste sa isi aduca parintii pensionari in Germania. Adevarul  este insa ca, pensia romaneasca va fi in continuare platita de statul roman, intr-un cont german daca se cere transferul.  Nu va urca vertiginos pana la nivelul pensiei unui pensionar mediu din Germania. O pensie de 1000 de lei nu va deveni peste noapte o pensie de 1500 de euro.

 

  1. Cand pleci din Germania iti da statul banii pe pensie si asigurare inapoi

Romania este o tara din UE, asadar, anii in care un roman a muncit in Germania se contabilizeaza la vechime, ne-existand nicio recuperare. Prestatiile catre asigurarea de sanatate au asigurat protectie lucratorului roman pe perioada contributiei, acesti bani nu se pot recupera. Daca romanul din Germania nu a fost niciodata bolnav ( argumentele folosite) , e bine ca a fost sanatos! Banii platiti la asigurare tot nu se recupereaza.

 

  1. La sfarsitul anului vin bani multi de la Finante

Anual, in Germania se depun declaratiile de venit. Asta nu inseamna automat ca va exista o recuperare a unei parti din impozit! In functie de perioada lucrata pe an, castig, impozitul platit, costurile deductibile, se poate constata daca romanul care lucreaza in Germania are de recuperat din impozit sau nu si daca da, la ce valoare.

 

  1. Nu trebuie platita taxa radio-tv daca nu ai televizor acasa

Din cauza acestei afirmatii total eronate, s-au trezit multi romani in Germania cu sume de cateva sute de euro datorie. Taxa radio-tv este obligatorie. Doar in situatii deosebite se poate obtine scutire de la plata acesteia.

 

  1. Daca nu mai lucrezi se opreste asigurarea de sanatate

Nu doar ca e gresit, e chiar periculos! Asigurarea de sanatate nu se opreste pur si simplu, deoarece este obligatorie in Germania. Cand plata nu se mai face prin angajator dupa incheierea contractului de munca, contributia se preia legal fie de agentia de munca, fie de institutia care acorda ajutor financiar, fie se plateste prestatia de catre cel asigurat. Daca lasati balta asigurarea si ignorati corespondenta care vine de la casa de asigurari, nu faceti altceva decat sa ii fortati sa va incadreze la suma maxima lunara de plata. In scurt timp se aduna datorii de mii, chiar zeci de mii de euro. Apoi aveti batai de cap sa rezolvati problema.

 

Informati-va din surse sigure atunci cand nu stiti sigur cum trebuie sa actionati intr-o anumita situatie. Sfaturile auzite de la colegi, vecini sau citite pe internet pot fi totalmente false. In ciuda bunelor intentii!

Aveti nevoie de servicii si infromatii legate de relocarea in Germania sau plecarea din Germania?

CONTACTATI-NE PENTRU O PROGRAMARE.

Textele de pe acest site apartin Biroului “Servicii pentru Romanii din Germania”-Frankfurt am Main. Preluarea textelor se face doar cu mentionarea sursei si link catre acest site. Altfel, e o copiere ilegala care incalca drepturile de autor.