Asigurarea capacitatii de munca in Germania. Ce se intampla daca ne pierdem capacitatea de a munci?

Pensia de invaliditate / handicap  ( Erwerbsminderungsrente) in Germania este al doilea pion important al pensiei de stat si se imparte in doua categorii:

-pensia de invaliditate integrala

-pensia de invaliditate partiala

Pentru ca o persoana cu grave probleme de sanatate sa aiba dreptul la pensia de invaliditate completa in Germania, trebuie ca, capacitatea de munca in orice activitate sa fie mai mica de 3 ore pe zi.

Mentiunea „orice activitate“ nu se refera doar la meseria persoanei care a devenit invalida ci la toate ocupatiile. Daca spre exemplu un sofer sufera un grav accident in urma caruia ramane fara picioare, nu isi mai poate exercita meseria de sofer, insa nu se incadreaza complet  la pensia de invaliditate in Germania. Soferul poate avea „orice alta activitate“ in campul muncii. Nu poate apasa pe pedala masinii, poate insa apasa pe un buton care deschide si inchide o usa, chiar si 8 ore pe zi. Poate lucra, in exemplul de mai sus, ca si portar.

Pensia de invaliditate integrala este foarte improbabila dintr-un motiv foarte simplu: daca o persoana nu poate face nimic mai mult de 3 ore pe zi, intram in alt domeniu si anume domeniul de ingrijire, parte a asigurarii de sanatate.

Pensia de invaliditate partiala se acorda persoanelor care pot sa munceasca zilnic intre 3 si 6 ore, avand orice activitate. Casa de pensii verifica fiecare caz in parte pe baza documentelor medicale si in unele cazuri se cer verificari ale expertilor. Pensia partiala de invaliditate este jumatate din pensia completa de invaliditate.

Cum calculam valoarea pensiei de invaliditate?

Calculul pensiei de invaliditate depinde de perioada de cotizatie la casa de pensii si de valoarea salariului brut. In cadrul unei intrevederi cu consultantul dvs, se poate calcula exact valoarea pensiei, pe datele de cotizatie si pe salariul propriu. Cu titlu de exemplu si fara pretentia unui calcul exact, la un salariu brut de 1,987 de euro si 25 de ani de cotizatii, ne putem astepta la o pensie integrala in valoare de …circa 500 de euro. Pensia partiala consta in injumatatirea sumei. De retinut este faptul ca aceasta pensie de stat nu se obtine usor, iar valoarea ei este cu mult mai mica decat venitul lunar pe care il avea fostul muncitor.

Cine se bazeaza asadar doar pe pensia de invaliditate de stat poate ajunge la ruina financiara! Detalii exacte asupra valorii pensiei de invaliditate precum si asupra conditiilor individuale care se impun, puteti primi de la institutia Pensiei sau de la consultantul dvs financiar, respectiv consultantul de asigurari.

Cum ne putem asigura o pensie de invaliditate in Germania care sa acopere lipsurile financiare?

Exista diferite asigurari care sunt concepute pentru a acoperi lipsurile financiare in caz de incapacitate de munca, asa cum exista numerose produse financiare menite sa asigure un viitor mai linistit din punct de vedere financiar (economii, asigurari, pensii, etc). Luati legatura cu BIROUL nostru pentru a discuta optiunile pe care le aveti. Consultanta este gratuita.

 

Informatiile sunt puse la dispozitia dvs de Weinberg Cosulting, departamentul de consultanta financiara si asigurari al Biroului “Servicii pentru Romanii din Germania”-Frankfurt am Main. Copierea si/sau preluarea textelor de pe acest site fara acordul autorului si fara mentionarea sursei este ilegala.