Suntem aproape la mijlocul anului, e timpul pentru un nou top de intrebari, selectate din solicitarile facute la biroul nostru anul acesta. Avem clienti cu diferite nevoi in Germania, toate la fel de importante, insa de data aceasta vom face un mic rezumat legat de impozitele pe salarii, alocatia pentru copii si asigurarea medicala.

 

Iata top 10 intrebari care ne-au fost adresate in ultimile luni:

 

  1. Cati bani pot primi inapoi de la finante daca am lucrat in Germania?

 

Aceasta intrebare ne este adresata foarte des, insa este formulata gresit. Nu exista o anumita suma standard pe care finantele ti-o returneaza doar pentru ca ai muncit in Germania. Fiscul german nu face cadouri in sume de bani, ci returneaza, acolo unde e cazul, ceea ce s-a retinut in plus ca impozit, iar asta reiese din declaratiile anuale de venit pe care le depuneti.

Veniturile se impoziteaza, impozitul pe salariu este platit in avans, luna de luna, mai exact este retinut de angajator, dar asta nu inseamna ca se returneaza tot ce vi s-a retinut in cursul anului. Defapt, se prea poate sa nu primiti nimic de la finante, ci sa constatati ca aveti datorii!

 

  1. Daca iau clasa 3 de impozitare o sa castig mai multi bani?

 

Da si nu. Consultati-va cu contabilul dvs inainte de a schimba clasa de impozitare, ca sa nu va treziti cu surprize. Sigur, se poate ca luna de luna sa aveti mai multi bani in buzunar, insa se poate de asemenea ca, la sfarsitul anului cand trebuie sa depuneti declaratia de venit, sa va treziti cu datorii semnificative de impozit si cu decizie de plata in avans pe anul urmator. Clasa 3 de impozitare poate fi excelenta pentru o familie in care doar un membru munceste sau cel de-al doilea munceste putin, avand salariu mic. Contabilul care va cunoaste situatia va poate consilia personal.

 

  1. Cu ce ma poate ajuta concret contabilul?

 

Contabilul autorizat este practic specialistul care va poate consilia si reprezenta in relatia cu finantele. Va sfatuieste, depune declaratiile fiscale pentru dvs, contesta deciziile gresite emise de finante, poate vorbi direct cu functionarul care se ocupa de actele dvs si poate primi orice informatie, poate trimite si primi acte si corespondenta pentru dvs.

 

  1. Daca copiii mei sunt in Romania, pot sa iau alocatie in Germania?

 

Da, se acorda in continuare alocatie chiar daca copiii sunt in alta tara EU, in cazul nostru Romania, atata timp cat se indeplinesc toate conditiile de acordare!

 

 

  1. Daca plec din Germania, se opreste alocatia pentru copii automat?

 

Nu se opreste automat, prin cererea initiala de alocatie pe care ati facut-o v-ati obligat sa anuntati orice schimbare apare, in directa legatura cu alocatia. Iar plecarea din Germania este o schimbare care are mare legatura cu alocatia pentru copii. Exista multe cazuri in care romanii continua sa incaseze alocatia pentru copii, chiar daca nu mai au dreptul sa faca asta. Ori din rea voina, ori din ignoranta, dar „factura“ nu va intarzia sa apara. La un moment dat, Familienkasse va afla care este situatia, va pretinde banii inapoi ( ajung usor si in Romania) si va puteti trezi si cu o acuza de evaziune. Asadar, atentie, drepturile se acorda in anumite conditii.

 

  1. Daca eu plec din Germania dar ma intorc peste 6 luni, mai primesc alocatie?

 

Plecati din Germania – anuntati Familienkasse si alocatia se sisteaza. Va intoarceti in Germania – anuntati Familienkasse printr-o cerere de alocatie. Familienkasse verifica dreptul de acordare si daca este in regula, alocatia se reia.

 

  1. Daca nu sunt casatorit cu mama copiilor mei, pot lua alocatie?

 

Da. Si, bonus: alocatie se poate primi si pentru copiii vitregi.

 

  1. Angajatorul meu e obligat sa inchida asigurarea mea de sanatate daca ma intorc in Romania?

 

NU, si nu m-as baza pe asta deloc. Angajatorul efectiv inceteaza plata. Asigurarea dvs este obligatia dvs. Cand relatia de munca inceteaza si nu va angajati in alta parte, nu va coasigurati sau nu intrati in somaj, trebuie sa va platiti asigurarea. Daca parasiti Germania, anuntati casa de asigurari!

 

  1. Ce este formularul EU/EWR?

 

Acest formular se elibereaza/completeaza de catre finantele din Romania pentru finantele din Germania, ( ca sa folosim exemplu in ceea ce ne priveste) si va trebuie atunci cand faceti declaratia anuala de venit pe familie, iar partenerul dvs este in Romania sau a fost/ati fost personal in Romania o parte a anului.

Exista multe situatii cand declaratia facuta „pe familie“ este mai avantajoasa, cand mergeti la contabil discutati despre acest aspect.

 

  1. Mi-a venit de plata peste 700 de euro pe luna la asigurarea de sanatate, retroactiv pe 2 ani, ce sa fac?

 

Inainte sa vina acest calcul, asigurarea a trimis cu siguranta alte cateva scrisori prin care va solicita sa dati informatii cu privire la veniturile/situatia dvs. Le-ati ignorat. Sau poate nu le-ati primit, pentru ca nu mai sunteti in Germania, lucru pe care ar fi trebuit sa il comunicati inainte de a pleca. Este important sa actionati imediat, luati legatura cu casa de asigurari si clarificati situatia. In unele cazuri puteti scapa de datorie, in altele nu. Nici aici nu este o garantie.

 

 

CONTACTATI Biroul „Servicii pentru Romanii din Germania“ pentru programari legate de:

-servicii contabile

-alocatie copii

-clarificari legate de asigurarea in Germania