Va ganditi sa deschideti Gewerbe in Germania? Ce spune contabilul despre impozite si alte obligatii fiscale, despre termene si drepturile pe care le aveti.

 

Cu toate ca romanii se pot angaja fara restrictii in Germania, de ani de zile, interesul acestora pentru o activitate independenta s-a mentinut la fel de ridicat. Pentru foarte multi romani, a inregistra si a activa cu Gewerbe este o varianta mai plauzibila, atat din punct de vedere al castigurilor cat si al timpului investit.

 

Nu este, credem, o noutate pentru nimeni ca atunci cand o persoana activeaza cu Gewerbe are nevoie de un contabil cu care sa se sfatuiasca si care sa ii reprezinte oficial in relatia cu administratia financiara germana. Si asta fie in faza incipienta, cand e nevoie de completarea formularelor pentru administratia financiara in vederea eliberarii numarului fiscal, respectiv a stabilirii cu aproximatie a unei cifre de afaceri, fie pentru raportarile de tva si alte declaratii fiscale.

 

Noi, Biroul „Servicii pentru Romanii din Germania- Frankfurt am Main am pregatit pentru voi, cei care aveti sau sunteti interesati sa aveti Gewerbe in Germania, o serie de informatii utile si importante legate de partea contabila, obligatiile si drepturile pe care le aveti in relatia cu administratia fiscala germana. Cum aceasta este un articol informativ si nu un curs de contabilitate, incercam sa explicam in limbaj uzual cateva dintre aspectele de baza cu privire la obligatiile fiscale in Germania.

 

Asadar, sa vedem care sunt obligatiile fiscale ale unui lucrator cu Gewerbe si ce reprezinta aceastea.

 

Daca pentru un angajat nu exista de fiecare data obligativitatea depunerii declaratiei anuale, pentru un lucrator cu Gewerbe lucrurile stau altfel. Chiar daca activiatea lucratorului cu Gewerbe a fost redusa sau a lipsit cu desavarsire, acesta are obligatia depunerii declaratiilor fiscale: declaratia anticipata privind TVA-ul, declaratia de impozit pe profit si declaratia de impozit comercial.

 

Declaratia anticipata privind TVA-ul se face lunar sau trimestrial, frecventa hotarata de administratia financiara de pe raza orasului dvs, si scopul ei este raportarea, respectiv plata impozitului vanzarilor/ incasarilor. Fiind vorba despre o declaratie anticipata, aceasta se depune in cursul anului si apoi la sfarsitul anului fiscal, spre deosebire de celelalte declaratii care se depun la sfarsitul anului fiscal. Astfel, declaratiile fiscale pe 2018 se depun in 2019, in timp ce declaratia anticipata privind TVA-ul s-a depus, in acest exemplu, in cursul anului 2018, ca notificare in avans, de cel putin 4 ori.

 

Cum orice regula are exceptiile ei, iata ca obligativitatea nu se aplica intotdeauna cu privire la declaratia de TVA. Exceptia apare in doua situatii:

 

-atunci cand lucratorul cu Gewerbe a optat pentru o inregistrare de „intreprindere/activitate mica“, cu cifra de afaceri anuala de pana la 17.500 euro iar facturile emise de acesta nu contin TVA;

 

-atunci cand lucratorul a obtinut certificatul de scutire la de administratia financiara, aplicabil de exemplu in cazul lucratorilor in constructii.

 

 

Impozitul pe profit este o declaratie obligatorie fara exceptie in cazul persoanelor care obtin venituri din activitate independenta, cum e activitatea Gewerbe. Ca baza de impunere este legea privind impozitul pe venit ( EStG). Este un impozit aplicat progresiv, care creste atunci cand profitul creste, deci valoarea impozitului ( intre 0 si 42%) depinde de valoarea venitului impozabil.

Exista insa o scutire fiscala de baza la impozitul pe venit in Germania, aplicabila la un profit anual de cel mult 9,000 euro pentru persoanele necasatorite, ( raportat la 2018) si 18,000 de euro pentru familii. Pentru anul in curs, valoarea scutirii fiscale este de 9,168 euro pentru persoanele necasatorite, si 18.336 euro pentru familii.

Cu alte cuvinte, la un profit care se incadreaza pana la limita de scutire fiscala, nu veti plati impozit pe venit. Explicatia este urmatoarea: statul german considera ca fiecare cetatean trebuie sa isi poata permite necesitatile vietii, de subzistenta, cum ar fi hrana, haine, medicina de urgenta si un acoperis de-asupra capului.

 

Impozitul comercial este un impozit impus de municipalitate, mai exact de orasul in care ati deschis Gewerbe, si se aplica la un profit de peste 24.500 euro. Dupa cum vedeti, exista si in acest caz o scutire.

Pentru ca impozitul comercial este stabilit de municipalitate, poate diferi cu cateva procente de la un oras la altul. De regula, in orasele metropola aceast impozit tinde sa fie mai mare decat in orasele mai mici. 3,5%- reprezinta cota nationala, insa valoarea efectiva depinde apoi de cota municipalitatii. In zona Frankfurt am Main cota municipalitatilor variaza intre 280-460%

 

Exista lucratori independenti care nu au obligatia platii acestui impozit, exceptie facand de pragul de scutire, si asta pentru ca se incadreaza la categoria freelancer, o categorie clar delimitata in Germania, din care fac parte medicii, jurnalistii, contabilii ori arhitectii, spre exemplu.

Asta nu inseamna neaparat ca cei care lucreaza ca freelancer sunt din aceasta cauza taxati mai putin, in general vorbind. Lucratorul cu Gewerbe poate plati impozit comercial, insa il aplica/include in declaratia de impozit pe venit si astfel acest impozit scade.

Exista multe alte consturi pe care le puteti deduce incluzandu-le in declaratia dvs de venit. Contabilul va poate explica si sfatui legat de acestea, in fucntie de activitatea dvs si situatia dvs particulara.

 

Va intrebati probabil ce se intampla daca lucratorul cu Gewerbe nu isi depune declaratiile fiscale. In acest caz, administratia financiara are grija sa reaminteasca, in scris, depunerea declaratiilor, la un anumit termen limita. Acest termen se poate prelungi, contabilul, daca aveti unul, cere uneori, in anumite cazuri, o prelungire termen de depunere.

Dupa ce sunteti tras de maneca conform legislatiei si procedurilor si tot nu reactionati, primiti o somatie de depunere, apoi primiti o amenda care, chiar daca e platita, nu va scuteste de obligatia de la depune aceste declaratii. Daca insistati in continuare sa nu raportati veniturile, administratia financiara va estima veniturile dvs si va aplica in consecinta impozitul pe care trebuie sa il platiti. Neplata duce la blocarea conturilor si executarea silita. Cu toate astea, obligatia de a declara veniturile reale, nu dispare!

Asadar, nu e o idee buna sa nu va indepliniti obligatiile fiscale.

 

Merita mentionat si faptul ca, chiar daca ati inchis activitatea Gewerbe, spre exemplu in luna februarie, tot aveti obligatia de a depune declaratia fiscala pe anul respectiv. Inchierea Gewerbe ( Gewerbeabmeldung) nu inseamna ca ati incheiati socotelile cu finantele.

 

Declaratiile fiscale sunt de foarte multe ori asociate cu efort si bataie de cap pentru toti cei care realizeaza venituri in Germania. Si este just sa fie asa, nu toata lumea trebuie sa se priceapa la chestiunile fiscale, pentru asta exista contabilii. Asa cum pentru probleme juridice exista avocatii, iar pentru probleme medicale medicii.

Din pacate, foarte multi romani apeleaza la persoane nespecializate pentru a le intocmi diferite declaratii fiscale, iar rezultatele sunt de multe ori dezastruoase. Apoi, cu multe probleme pe cap, termene limita sau datorii la finante, apeleaza intr-un final la un contabil autorizat sa rezolve problema. Uneori problema poate fi rezolvata, cu efort si vointa. Alteori poate fi insa prea tarziu. Acordati importanta inca de la inceputul activitatii dvs relatiei cu contabilul!

Daca doriti sa deschideti Gewerbe sau aveti nevoie de servicii contabile pentru activitatea deja deschisa, CONTACTATI-ne pentru o programare.

Autori:

C.I.W – consultant de relocare

A.G.M- contabil autorizat