Firma in Germania. O tema de mare interes pentru multi romani si unul dintre serviciile principale ale biroului nostru.

Ziarul Romanesc ne-a intrebat, noi am raspuns, pentru interesul general: ce insemana sa dechizi o firma in Germania? Ce conditii, costuri, autorizatii si proceduri exista? Cum se deschid magazinele romanesti sau firmele de transport? Va invitam sa cititi intrebarile si raspunsurile, pentru mai multa claritate in ceea ce priveste deschidere firma in Germania.

Din ce în ce mai mulți români își deschid firme în Germania. Claudia Weinberg, consultant: «Numai de la începutul anului am întocmit actele pentru 11 firme»

Din ce în ce mai mulți români decid să își deschidă firme în Germania. Cea mai dinamică economie europeană, care menține o creștere record, oferă oportunități practic în toate domeniile. Ce poate face un român pentru a valorifica aceste oportunități? Cum își poate deschide o firmă și cum poate evita pierderea inutilă de timp și bani?
Claudia I. Weinberg, consultant de relocare la Frankfurt, cu o experiență amplă în tot ceea ce înseamnă documente pe teritoriul Germaniei, ne explică detaliile acestei curse pentru deschiderea de firme.

Care poate fi explicația valului de români care decid, în 2018, să devină patroni?

«Românii decid de câţiva ani să devină patroni în Germania. Din 2013, de când am început activitatea biroului, am observat o creştere evidentă de cereri de la an la an în acest sector, lucru pentru care am organizat activitatea biroului în două mari domenii: servicii pentru firme şi servicii pentru persoane fizice.

Motivele pentru care există din ce în ce mai multe persoane interesate de a deschide o firmă în Germania sunt, pe de o parte, situaţia economică din România, iar pe de altă parte, realitatea economică din Germania şi modul în care se poate relaţiona cu instituţiile statului.

Instituţiile germane sunt foarte cooperante. Nu interesează pe nimeni să stea la pândă şi să aştepte să faci greşeli, că mai apoi să te amendeze triumfători. Singura problemă care poate apărea pe parcurs ar fi faptul că autorităţile germane se aşteaptă să comunici în limba germană. Un vorbitor de limba germană este aşadar o necesitate pentru oricine caută informaţii oficiale.»

În ce sectoare se concentrează cel mai mult cererile?

«Am avut cereri din sectoare variate: logistica/transport, comerţ cu automobile, şi aici mă refer la companii care au investit sume foarte mari pentru o poziţionare bună în Germania pe piaţa comercializării autoturismelor premium, construcţii, grădinărit şi silvicultură, producţie, de exemplu pentru aparate de iluminat, vânzări, montaj lifturi, comerţ şi montaj ferestre, jocuri de noroc sau sectorul gastronomic/hotelier.

Firmele înfiinţate cu ajutorul nostru au avut o ascensiune firească şi îşi dezvoltă frumos activitatea, o parte dintre ele au încheiat contracte de prestări servicii cu firme mari din Germania, lucru care mă bucura foarte mult.»

În câte zile se poate deschide o firmă și care sunt costurile?

«În primul rând este foarte important ca un client să ştie cu exactitate ce opţiuni are şi ce doreşte să facă. Când avem clienţi care ştiu exact ce vor, demaram procedura şi în cca 3 săptămâni firma poate fi deja funcţională iar relaţia cu specialiştii este deja încheiată (notari, avocaţi, contabili).

Când clientul încă nu îşi cunoaşte opţiunile, când are nevoie de mai multe informaţii sau de servicii preînregistrare societate, procedura durează ceva mai mult.

Costurile pornesc de la câteva sute de euro şi pot ajunge până la câteva mii, din faza incipientă până când firma este înregistrată şi poate funcţiona legal. Costul este direct proporţional cu nevoia clientului şi cu valoarea investiţiei.

Deschiderea unei firme în Germania nu înseamnă doar un contract semnat. De unde începe procedura?

Pe site-ul Ziarului Romanesc Germania puteti citi interviul integral.