In momentul in care hotarati sa deveniti persoana fizica autorizata in Germania, sa inregistrati asa-numitul Gewerbe, cu siguranta aveti multe intrebari la care cautati raspunsurile: cum va fi relatia cu finantele, cat impozit voi plati, cat ma va costa contabilul, unde gasesc un contabil bun, unde trebuie sa ma inregistrez, cum se face o factura, ce e numarul fiscal, cum e cu TVA-ul in Germania, si asa mai departe.

Incepem acest articol informativ cu o intrebare pe care, insa, prea putini dintre voi ati luat-o in calcul atunci cand ati inregistrat Gewerbe, si anume: este obligatorie contributia la casa de pensii de stat ?

Asa cum probabil stiti, majoritatea persoanelor care au inregistrat Gewerbe ori care au o activitate independenta nu isi bat capul cu casa de pensii de stat si aleg sa contribuie la un cont privat de pensii, la care conditiile sunt mai bune. Insa, inainte de a ignora acest aspect al pensiei de stat, ar fi bine sa verificati daca nu cumva sunteti obligat sa platiti prestatiile la pensie.

Iata de ce:

Pentru anumite profesii, ca activitate independenta, cum ar fi profesorii, educatorii, artistii, moasele, publicistii, personalul in domeniul ingrijrii, mestesugari/meseriasi, exista obligativitatea de a se asigura in sistemul de pensii de stat. In aceasta categorie intra si cei care desfasoara activitati independente, dar au un singur client, respectiv un singur colaborator pentru care lucreaza.

In ceea ce ii priveste pe meseriasi, definitorie pentru obligativitatea prestarii la fondul de pensii de stat este inregistrarea la Camera Mestesugarilor. Atunci cand activitatea independenta nu este conditionata de inregistrarea la camera Mestesugarilor, meseriasul scapa de contributia la fondul de pensii.

Iata asadar, ca nu toate activitatile independente sunt scutite de plata pensiei la stat! Este foarte important ca atunci cand doriti sa incepeti o activitate independenta sa va informati pe site-ul Casei de Pensii din Germania sau la contabilul dvs, daca activitatea pe care doriti sa o prestati independent intra sau nu in categoria celor obligati sa plateasca pensia de stat.

Si cum orice regula are si exceptii, daca va regasiti intr-una dintre activitatile pentru care aveti obligativitatea sa contribuiti la contul de pensie de stat, trebuie sa stiti ca sunt situatii in care puteti obtine o scutire la la aceasta obligativitate: Befreiung von der Versicherungspflicht.

Pentru multe categorii, cum ar fi educatorii, profesorii, infirmierele ori lucratorii cu un singur client, exista posibilitatea de scutire prin crearea unui loc de munca, sau o scutire limitata de timp. Cu alte cuvinte, trebuie sa angajati personal, pentru care sa platiti ca angajator prestatiile sociale ( nu mini Job) iar daca nu doriti sa angajati personal, atunci faceti o cerere de scutire limitata ca timp (spre exemplu 3 ani) catre casa de pensii. AICI puteti gasi informatiile si puteti descarca formularele de care aveti nevoie.

Pentru orice informatii sau servicii de care aveti nevoie in Germania, ca lucrator independent sau lucrator cu Gewerbe, Biroul Weinberg-Consult, “Servicii pentru Romanii din Germania” va sta la dispozitie cu SERVICII personalizate.

 

Va reamintim ca preluarea textelor de pe acest site, fara acordul nostru expres si fara mentionarea sursei, este ilegala.