Fiecare persoana care lucreaza in Germania va fi incadrata, in functie de situatia familiala si lucrativa, intr-una dintre cele 6 clase de impozitare. Clasele de impozitare in Germania stabilesc impozitul pe care contribuabilul il datoreaza statului german. Cum se face incadrarea intr-o anumita clasa si care sunt diferentele principale intre clasele de impozitare?

Clasa 1 de impozitare este alocata persoanelor necasatorite, fara copii in intretinere.

Clasa 2 este pentru parintii care isi cresc copiii singuri. Acestia platesc mai putin impozit la stat. Atentie! Daca mama singura isi creste copilul intr-o casa alaturi de un alt adult care castiga, fie din familie sau nu, nu se mai poate incadra la clasa 2 de impozitare.

Clasa 3 de impozitare este destinata persoanelor casatorite al caror partener are obligatoriu clasa 5 de impozitare. Aceasta varianta se alege in principal atunci cand diferenta dintre salariile sotilor este mare, cel care castiga mai bine intra in clasa 3, iar cel care are castiguri putine intra in clasa 5.

Clasa 4 este pentru cuplurile casatorite care castiga aproximativ la fel.

Clasa 5, asa cum am specificat, este obligatia celui care are partenerul in clasa 3. Clasa 5 de impozitare insemna un impozit mai mare.

Clasa 6 este perntru persoanele cu mai multe venituri, respectiv castiguri suplimentare.

Pentru a schimba clasa de impozitare se face o cerere catre Finantele din orasul de resedinta si se prezinta dovezile necesare.

La sfarsitul anului fiscal se depunĀ declaratiile de venit in urma carora fie se suplimenteaza plata catre finante( daca impozitul platit este mai mic decat ar fi trebuit) fie se recupereaza bani de la finante, mai cu seama atunci cand activitatea lucrativa a inceput in cursul anului, atunci cand s-a platit prea mult impozit raportat la castiguri sau atunci cand exista cheltuieli deductibile ale contribuabilului ( pensii private, asigurari, transport, gospodarie dubla, costuri pentru copii, costuri speciale/medicale, echipament de lucru, etc.)

Declaratiile de venit se pot intocmi personal, cu ajutorul programelor on line. Daca doriti insa sa fiti consiliat si ajutat de un specialist, luati legatura cu unĀ consultant fiscal pentru a intocmi declaratia de venit si pentru a stabili care sunt consturile deductibile in cazul dvs.

Informatiile va sunt puse la dispozitie de Biroul “Servicii pentru Romanii din Germania”-Frankfurt am Main. Copierea textelor de pe acest site fara acordul autorului si fara mentionarea sursei este ilegala!