Daca sunteti angajat in Germania sau daca doriti relocarea in Germania pentru a lucra aici, infromatiile de mai jos sigur sunt de mare interes pentru voi. Ca angajat in Germania ar trebui sa stiti detalii legate de salarii, clasele de impozitare si informatiile pe care fisa dvs lunara de plata le contin.

 

Unul dintre primele lucruri pe care ar tebui sa le stiti este acela ca, salariul in Germania se negociaza la valoarea bruta. Asta inseamna ca, practic in mana veti ramane cu alta suma, nu cu cea negociata in timpul interviului.

De ce se intampla asta?

Pentru ca angajatorul va retine din salariu partea dvs la prestatiile sociale ( asigurarea de sanatate si ingrijire, asigurarea de somaj, pensia) si impozitul ( impozit pe venit, biserica, unde este cazul, si sporul de solidaritate).

Retinerile din salariu depind de situatia angajatului: in ce Land locuieste, ce religie are, daca e casatorit si daca are copii.

Cu titlu de exemplu, un angajat din Hessen, necasatorit si fara copii, clasa de impozitare 1, cu un salariu brut de 3.000 euro, religie ortodoxa, va avea un salariu net de cca 1.900-1950 euro. Aproximativ 450 euro reprezinta impozitele, iar aproximativ 600 euro prestatiile sociale. O schimbare a clasei de impozitare, in cazul dat, de la 1 la 3, poate aduce in buzunarul angajatului aproximativ 300 euro in plus pe cand clasa de impozitare 5 urca drastic impozitul, injumatatind salariul net al angajatului.

La sfarsitul anului fiscal, prin depunerea declaratiei de venit anuala, angajatul poate recupera o parte din impozitul retinut in anul anterior. Despre declaratia de venit puteti citi AICI

 

Ce date contine statul de plata/fluturasul de salariu?

 

Fluturasul dvs de salariu va contine detaliat, toate retinerile din salariul brut.

Pe langa asta, asa-numitul Lohn-Abrechnung sau Gehaltsabrechnung va contine alte date importante, precum:

-numele si adresa angajatorului, numele si adresa angajatului, numarul de identificare fiscala, numarul de asigurari sociale, perioada pentru care se emite statul de plata, clasa de impozitare, numarul copiilor pe care angajatul ii are, sume forfetare de indemnizatii pentru persoanele cu dezabilitati ori parintii singuri, suplimente de plata, bonusuri, beneficii banesti de Craciun, suplimente pentru zilele de sarbatoare, duminici, sporurile de noapte si desigur, valoarea salariului net.

 

Salariul net este important pentru angajat atat in viata de zi cu zi, pentru ca vorbim de banii pe care angajatul ii are efectiv in cont luna de luna si din care traieste si face economii, cat si in in situatia in care angajatul doreste sa acceseze un credit bancar, ori intra in concediu de crestere a copilului, indemnizatie care se calculeaza procentual din salariu. Despre serviciile speciale pentru proaspetii parinti, puteti citi AICI

Singura situatie in care valoarea salariului brut este aceiasi cu valoarea salariului net este aceea in care vorbim de un Mini Job cu scutire de la prestatia la pensie.

 

Va rugam sa retineti ca articolele semnate de Biroul nostru au titlu general si informativ, si nu suplinesc nicio consiliere fiscala sau juridica. Daca sunteti in situatia in care aveti nevoie de consultanta sau servicii juridice ori fiscale, luati legatura cu noi pentru a va ajuta in relatia cu specialistii contabili si avocati.

Serviciile biroului nostru le gasiti detaliat AICI.

Adresa, programul si datele de contact AICI