Alocatia pentru copii in Germania. Kindergeld

Din Iulie 2015 Bundesrat-ul a acceptat marirea alocatiei pentru copii si a suplimentului de alocatie, in doi pasi, cu plati retroactive din Ianuarie 2015. Astfel, daca pana in Decembrie 2014 alocatia pentru primul si al doilea copil era de 184 euro, din Ianuarie 2015 a devenit 188 euro iar din 2016 – 190 Euro. Pentru al trei-lea copil cuantumul alocatiei actuale este de 196 euro, iar de la al patrulea copil 221 euro.

O alta schimbare legata de alocatia pentru copii, incepand cu anul 2016, este necesitatea comunicarii numerelor de indentificare fiscala la trimiterea cererii. Obligativitatea ii priveste si pe cei care iau alocatie in Germania de la o data anterioara anului 2016! Acestia trebuie sa comunica la Familienkasse numerele de indentificare fiscala a copiilor. Aceasta decizie este menita sa elimine acordarea dubla a alocatiei pentru un singur copil.

Alocatia in Germania ( Kindergeld )se acorda dupa numeroase reguli si se are in vedere aspecte precum:

-unde locuiesc copiii, cine are custodia lor si in intretinerea cui sunt ( parinti biologici bunici, parinti adoptivi, parinti vitregi)

– rezidenta fiscala si domiciliul solicitantului

– eventuala plata a pensiei alimentare

-continuarea studiilor pentru copiii care au implinit 18 ani

Cererea pentru alocatie in Germania se depune in scris, alaturi de dovezile necesare fiecarui caz in parte, respectiv alaturi de anexele si formularele eliberate de institutia familiei( Familienkasse). Cazurile parintilor romani care cer alocatia pentru copii in Germania pot diferi foarte mult intre ele, este necesara pregatirea dosarului de alocatie in functie de situatia propriei familii! Parintele unui copil care locuieste in Germania nu va avea acelasi dosar precum parintele unui copil minor care locuieste in Romania, ori a unui copil major care continua o forma de invatamant. Cererea se completeaza cu date reale si se depune la Familienkasse.

Cererea de acordare a alocatiei in Germania se poate face si retroactiv, pe o perioada de 4 ani. Durata procesarii dosarelor poate sa dureze de la 6 saptamani la 12 luni, in functie de complexitatea dosarului, dovezile depuse si rapiditatea cu care raspunde solicitantul cererilor Familienkasse.

O singura persoana are dreptul de a incasa alocatia pentru copii. In cazurile in care amandoi parintii au acest drept, in mod egal, si nu reunsesc sa se inteleaga intre ei cine este solicitatul, problema o poate rezolva Tribunalul Familiei.

Orice schimbare survenita pe perioada incasarii alocatiei in Germania se comunica institutiei Familienkasse, spre exemplu: plecarea din Germania, sistarea alocatiei in Romania, renuntarea copilului major la forma de invatamant, etc.

Pentru relatia cu institutia familiei precum si asistenta in vederea depunerii cererii de alocatie in Germania, luati legatura cu BIROUL nostru si cereti serviciul de asistenta depunere dosar alocatie.

Pentru asistenta juridica legata de probleme cu institutia familiei respectv contestarea deciziilor ne-favorabile, CONTACTATI biroul pentru relatia cu un avocat specializat.